Tulossa Pakko pärjätä -nuorisoelokuva

Synopsis

Pakko pärjätä – elokuva kertoo syrjäytyneistä tai syrjäytymisuhan alla elävistä nuorista. Päihteet, erilaiset riippuvuudet, perheongelmat ja tragediat ovat syynä päähenkilöiden ongelmiin. Mistä löytyy voima ja motiivi muutokseen tai löytyykö sitä? Auttaako terapia, yhteisö tai erilaiset viranomaiset näitä nuoria ennen kuin on liian myöhäistä?

Käsikirjoitus: Virpi Kurosen näytelmän pohjalta Maria Pikkarainen ja Aino Pesonen. Osa kohtauksista perustuu Terhi Rannelan teksteihin (Yhden promillen juttuja), kirjailijan luvalla.

Tuotanto: Monikulttuurinen teatteriyhdistys RanKids ry.

Yhteistyötahoja: Joensuun kaupunki, Karjalaisen Kulttuurin edistämissäätiö, Itä- Suomen Aluehallintovirasto, Pelastakaa Lapset ry, EFFC.

Kuvauspaikat: Kimmel/Pub Virta, Perheentalo/Pelastakaa Lapset ry, Silmäoptiikka Metsäranta Oy, Joensuun ulkoilualueet, Helsinki, Tallinna ja yksityiset kodit.

Matroskin muuttaa Suomeen-elokuva

Suomessa asuu runsaat 143 000 ulkomaalaista, joista suurin ryhmä on Venäjän alueelta. Lisääntyvä kulttuurinen ja etninen moninaisuus on haaste kouluille ja muille lasten ja nuorten parissa työskenteleville. Kuinka estää ennakkoluulojen syntymistä ja lisätä suvaitsevaisuutta?

Yhdeksänvuotias Elena ja kissa Matroskin muuttavat Venäjältä Suomeen. Alkuihastuksen jälkeen Elena huomaa, että arki Suomessa ei ole helppoa. Elenaa kiusataan koulussa, eikä hän saa ystäviä. Kaiken lisäksi hänen ainoa ystävänsä, kissa Matroskin katoaa. Seudulla liikkuu outo kissamies ja villejä huhuja kissantappajista…

Matroskin muuttaa Suomeen -elokuva käsittelee sopeutumista vieraaseen kulttuuriin, syrjintää ja kiusaamista. Elokuva herättää ajatuksia ja auttaa aiheen käsittelyä lasten ja nuorten kanssa. Elokuvan on tuottanut monikulttuurinen teatteriyhdistys RanKids ry ja sen suojelijana toimii presidentti Tarja Halonen. Lisämateriaalina on mm. maahanmuuttajanäyttelijöiden haastatteluja.

Kesto:38 min

Tekstitys: venäjä, englanti, ruotsi ja espanja

Katso Matroskin-traileri
Katso Matroskin-traileri2

Maria Pikkarainen & Virpi Kuronen: Matroskinin työkalupakki - monikulttuurisuuskasvatuksen välineitä

Matroskinin työkalupakki tarjoaa kouluttajille monipuolisen tieto- ja toimintapaketin suvaitsevaisuuskasvatukseen ja kiusaamisen ehkäisyyn. Työkalupakkia voi hyödyntää yhdessä Matroskin muuttaa Suomeen -elokuvan kanssa, mutta se toimii myös täysin itsenäisenä esiopetuksesta vanhuksiin.

Matroskinin työkalupakissa on toiminnallisia draamakokonaisuuksia maahanmuuton, suvaitsevaisuuden ja kiusaamisen käsittelyyn. Omakohtaiset ja kokemukselliset työtavat ohjaavat empaattisuuteen ja taustojen avaamiseen pintaa syvemmältä. Harjoitusten käyttäminen onnistuu ilman draamakokemustakin.

Draamaharjoitteiden, leikkien ja keskusteluai-heiden lisäksi materiaali tutustuttaa venäläiseen kouluun ja kulttuuriin ja helpottaa erityisesti Venäjältä tulleiden perheiden kohtaamista koulussa. Työkalupakki sisältää paljon monistettavaa materiaalia, esimerkiksi suomalaisesta koulusta kertovan kirjeen maahanmuuttajavanhemmille mm. venäjäksi käännettynä.